‘’Ο προϋπολογισμός του έτους 2005 είναι ένας ακόμη προϋπολογισμός που τα πλασματικά του έσοδα ξεπερνούν τα 4 εκ. ευρώ.’’ Μ΄ αυτή τη φράση ξεκίνησε την τοποθέτηση του ο επί-κεφαλής της Δημοτικής Πρωτοβουλίας Σερραίων Πέτρος Αγγελίδης, στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σερρών τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2004, στο θέμα της έγκρισης του προϋπολογισμού του Δήμου.
Ο κ. Αγγελίδης χαρακτήρισε ανούσια τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, διότι για μία ακόμη φορά διαπιστώνεται η άσχημη οικονομική κατάσταση του Δήμου και η αδυναμία εξασφάλισης επιπλέον χρηματοδοτήσεων, πέραν των τακτικών εσόδων με αποτέλεσμα την περιορισμένη δυνατότητα υλοποίησης έργων.
Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης τόνισε, ότι η προσπάθεια υλοποίησης έργων με αυτοχρηματοδότηση είναι ίσως η μόνη προοπτική για την ανάπτυξη του Δήμου. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι ο Δήμος και η τοπική αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να διεκδικούν χρηματοδοτήσεις από την κεντρική εξουσία, κάτι το οποίο θεωρείται επιβεβλημένο. Μη ξεχνάμε υπογράμμισε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση στη χώρα μας διαχειρίζεται μόνον το 3% του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η τοπική αυτοδιοίκηση διαχειρίζεται πάνω από το 17% του κρατικού προϋπολογισμού.
Συνεχίζοντας προέβλεψε ότι οι μεγαλόστομες προεκλογικές υποσχέσεις της δημοτικής αρχής, παραπέμπονται στις καλένδες από τον διαχειριστικό και πλασματικό προϋπολογισμό.
Για την αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος του Δήμου, επανέλαβε για μία ακόμη φορά, ότι δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές και λύσεις αλλά χρειάζεται περιορισμός των δαπανών και αποφυγή πραγματοποίησης εξόδων αν δεν εξασφαλιστούν προηγουμένως οι αντίστοιχες πιστώσεις.
Υπενθύμισε ότι αν δεν υπάρξει συγκράτηση των δαπανών και τα έξοδα συνεχίζουν να υπερβαίνουν τα έσοδα, η οικονομική κατάσταση στο μέλλον μπορεί να επιδεινωθεί, διότι στα έξοδα του Δήμου προστέθηκαν τώρα και οι τοκοχρεωλύσιες δόσεις 600.000 ευρώ ετησίως από τα νέα δάνεια.
Καταλήγοντας ο κ. Αγγελίδης είπε ότι η Δημοτική Πρωτοβουλία Σερραίων υπερψηφίζει τον προϋπολογισμό, διότι στη συζήτηση του προϋπολογισμού ενός Δήμου το ζητούμενο δεν είναι η υπερψήφιση ή η καταψήφιση του, αλλά η κατάθεση παρατηρήσεων, επισημάνσεων και προτάσεων με στόχο τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης του Δήμου και την ανάπτυξη του.