Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σερρών που πραγματοποιήθηκε στις 30 Μαίου 2002 και στη συζήτηση του 34ου θέματος «έγκριση πεπραγμένων Δ.Ε.Π.Κ.Α. Σερρών έτους 2001» ο κ. Αγγελίδης Πέτρος έκανε την εξής τοποθέτηση:
«Σχετικά με τη μέχρι τώρα πορεία της Δ.Ε.Π.Κ.Α. και τη δράση της δημοτικής αρχής στο τομέα του πολιτισμού, έχω να επισημάνω τα εξής. Θετικές οι όποιες δραστηριότητες αναπτύχθηκαν μέχρι τώρα από τη Δ.Ε.Π.Κ.Α., όμως η δημοτική αρχή δεν μπόρεσε να υλοποιήσει βασικούς της στόχους στο τομέα του πολιτισμού βάση των προεκλογικών της δεσμεύσεων όπως, ένταξη της πόλης στο εθνικό πολιτιστικό δίκτυο πόλεων που ήταν βασική της επιδίωξη, δημιουργία νέου Αρχαιολογικού Μουσείου μαζί με εφορία αρχαιοτήτων, διάσωση και αξιοποίηση των μνημείων της Οθωμανικής περιόδου, σύνδεση της πόλης με άλλες Ευρωπαϊκές και Βαλκανικές χώρες για ανταλλαγή πολιτιστικών αγαθών και εμπειριών, δημιουργία θεσμών-υποδομών.Βρισκόμαστε στο 2002 και οι υποδομές του Δήμου Σερρών στον πολιτισμό είναι σχεδόν αυτές που ήταν πριν 50 χρόνια. Ο Δήμος Σερρών τις πολιτιστικές του εκδηλώσεις συνεχίζει να τις πραγματοποιεί στο ιστορικό κτίριο του Ορφέα, όπου στεγάζεται το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και στο κινηματοθέατρο «Αστέρια». Τα «Αστέρια» όπως έχω πληροφορηθεί πρόσφατα εντάχθηκαν στο 3ο Κ.Π.Σ. και ευελπιστούμε ότι μετά από 5-6 χρόνια ο Δήμος Σερρών θα έχει μια τουλάχιστον αίθουσα εκδηλώσεων και συνεδρίων. Ευτυχώς που τα Τ.Ε.Ι. έχουν μια ωραιότατη αίθουσα εκδηλώσεων και μας βγάζουν ασπροπρόσωπους.
Σίγουρα απουσιάζει ένας θεσμός που θα ταυτιστεί ο Δήμος με αυτόν, ένας θεσμός που θα ξεπερνά τα όρια του νομού με πανελλήνια ή διεθνή εμβέλεια και θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των ξένων επισκεπτών. Είναι το παράπονο των Σερραίων. Άλλες πόλεις έχουν τέτοιους θεσμούς π.χ. η Δράμα έχει το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, η Ξάνθη έχει το καρναβάλι κ.τ.λ.
Δεν είναι δυνατόν φυσικά να μην αναφερθώ στην άσχημη οικονομική κατάσταση της Δ.Ε.Π.Κ.Α, που φυσικά είναι συνδεδεμένη με το οικονομικό πρόβλημα του Δήμου. Η Δ.Ε.Π.Κ.Α ως γνωστόν επιχορηγείται από το Δήμο. Ο Δήμος έχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα και αδυνατεί να δώσει όλη την επιχορήγηση στη Δ.Ε.Π.Κ.Α. για να μπορέσει αυτή να λειτουργήσει ομαλά. Το θέμα είναι ότι ενώ ο Δήμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις του απέναντι στη Δ.Ε.Π.Κ.Α., η Δ.Ε.Π.Κ.Α τουλάχιστον μέχρι πρότινος, αντί να συγκρατήσει τις δαπάνες της, ανοιγόταν πιο πολύ. Είναι γεγονός ότι από τότε που ανέλαβε ο νέος διευθυντής υπήρξε προσπάθεια για συγκράτηση των δαπανών. Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι γνωστό, ΧΡΕΗ ΤΗΣ Δ.Ε.Π.Κ.Α.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των οικονομικών υπηρεσιών της Δ.Ε.Π.Κ.Α., στις 31-12-2001 η Δ.Ε.Π.Κ.Α. χρωστούσε σε ελεύθερους επαγγελματίες, χρωστούσε σε ιδιώτες ενοίκια, χρωστούσε στην εφορία, χρωστούσε στο Ι.Κ.Α., χρωστούσε μισθούς σε υπαλλήλους. Συνολικά χρωστούσε 162.000.000 δρχ. Παράλληλα είχε να παίρνει από την επιχορήγηση του Δήμου 143.000.000 δρχ., που ο Δήμος δυστυχώς δεν έχει να δώσει αυτά τα χρήματα και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται.
Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω, ότι το οικονομικό πρόβλημα της Δ.Ε.Π.Κ.Α και φυσικά του Δήμου θα επιδεινώνεται, όσο δεν το παραδεχόμαστε, δε το συζητάμε με ειλικρίνεια, ούτως ώστε να πάρουμε κάποιες γενναίες αποφάσεις, για διορθωτικές κινήσεις, που θα επιφέρουν την εξυγίανση των οικονομικών του Δήμου».