Η Δημοτική Πρωτοβουλία Σερραίων δεσμεύεται, ότι παρέχει την πλήρη στήριξή της στην πρόταση της κ. Καϊτατζή-Χουλιούμη Δέσποινας, διότι πιστεύει πως η υλοποίηση της πρότασης αυτή είναι σημαντική για τα άτομα με αναπηρίες και άλλες ιδιαιτερότητες, ενώ παράλληλα θα τονώσει την τοπική οικονομία με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, όπως επίσης προσθέτοντας και νέο αριθμό φοιτητών στην πόλη μας.
Εν όψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για την «Οργάνωση και λειτουργία της Ειδικής Αγωγής» και της επίσκεψης του Υπουργού Παιδείας στην πόλη μας, σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες δομές ειδικής αγωγής και το πρότυπο δημοτικό σχολείο που θα λειτουργήσει στο νομό μας, πιστεύουμε ότι καθιστούν αναγκαία την κινητοποίηση όλων των εμπλεκομένων φορέων της πόλης και του Νομού για την υλοποίηση της ανωτέρω πρότασης.
Καλούμε λοιπόν, δυνάμει του θεσμικού μας ρόλου, τον κ. Δήμαρχο να συγκαλέσει τάχιστα σύσκεψη όλων των φορέων που μπορούν να βοηθήσουν στον ανωτέρω σκοπό, προκειμένου η κ. Καϊτατζή-Χουλιούμη Δέσποινα να αναλύσει στους φορείς την πρότασή της και όλοι μαζί μέσω μιας συντονισμένης και συλλογικής δράσης να διεκδικήσουμε και να επιτύχουμε την ίδρυση Πανεπιστημιακού παιδαγωγικού τμήματος ειδικής αγωγής στην πόλη μας.
της Δημοτικής Πρωτοβουλίας Σερραίων
Σε μία κοινωνία δικαίου, ισονομίας και ίσων ευκαιριών για κάθε μέλος της, το δικαίωμα στην εκπαίδευση όλων των μελών της αποτελεί βασική προϋπόθεση.
Το αναπτυσσόμενο άτομο με αναπηρίες και άλλες ιδιαιτερότητες χρειάζεται επιπρόσθετα ειδικά εκπαιδευτικά μέτρα για να μπορέσει να ασκήσει το δικαίωμά του για εκπαίδευση, αγωγή και ανάπτυξη γνωστικών, κοινωνικών και επαγγελματικών δεξιοτήτων που θα το βοηθήσουν στην κοινωνική ένταξη, αυτονομία και χειραφέτηση, στην συμμετοχή του στην δημιουργικότητα και παραγωγική διαδικασία.
Η εκπαιδευτική πολιτική της χώρας μας κατά τις τελευταίες δεκαετίες ασπαζόμενη την σύγχρονη φιλοσοφία και επιστημονική αντίληψη θεσπίζει νόμους και αναπτύσσει τις υποδομές της για να παρέχει καλύτερες δυνατότητες εκπαίδευσης των παιδιών με αναπηρίες και άλλες ιδιαιτερότητες, δηλαδή όλων των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Βεβαίως πολλά είναι ακόμη τα ελλείμματα σε υποδομές και εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό, παρά τις προσπάθειες για σταδιακή αναβάθμιση της ειδικής εκπαίδευσης και της ανάπτυξης των υλικοτεχνικών υποδομών, καθώς και της ανάπτυξης και εξειδίκευσης των ανθρώπινων πόρων.
Ένα από τα προβλήματα αποτελεί το έλλειμμα που αφορά στο εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό, δηλαδή στους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής. Το πρόβλημα αυτό είναι ιδιαίτερα οξυμένο σε εκπαιδευτικούς Β/εκπαίδευσης.
Γι’ αυτό το λόγο στο νομοσχέδιο ειδικής αγωγής «Οργάνωση και λειτουργία της Ειδικής Αγωγής» του ΥΠΕΠΘ, προβλέπεται η ίδρυση πανεπιστημιακών Τμημάτων Μετεκπαίδευσης στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση των εκπαιδευτικών Β/Βάθμιας εκπαίδευσης.
Παράλληλα υπάρχει σε σημαντικό βαθμό η φιλοσοφία και η πρακτική της πολιτείας μας, για αποκέντρωση, με στόχο την βιωσιμότητα και ανάπτυξη της περιφέρειας και την αποφυγή των βλαπτικών επιδράσεων της αστυφιλίας.
Όσο αφορά τον νομό μας οι δείκτες ανάπτυξης φαίνεται να είναι από τους χαμηλότερους πανελλαδικά, όπως υποστηρίζεται από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλους φορείς και ειδικούς σε θέματα ανάπτυξης.
Ωστόσο θεωρώ ότι οι προσπάθειες για ανάπτυξη του νομού μας εστιάζουν περισσότερο σε άλλους τομείς ανάπτυξης, όπως οικοτουρισμός π.χ., ενώ η ανάπτυξη μέσω των δομών εκπαίδευσης και μέσω της γνώσης, αποτελεί έναν παράγοντα που χρειάζεται περισσότερη προσοχή και σχεδιασμό συγκεκριμένων δράσεων. Στο Αναπτυξιακό συνέδριο Σερρών (1 – 6/6/03) εισηγούμενη το θέμα «Η ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση στο Ν. Σερρών» πρότεινα την ίδρυση Πανεπιστημιακού Τμήματος Ειδικής Αγωγής στην πόλη μας, η οποία πέρασε τότε παντελώς απαρατήρητη.
Σήμερα ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου ειδικής αγωγής «Οργάνωση και λειτουργία της Ειδικής Αγωγής» και ενόψει της επίσκεψης του Υπουργού Παιδείας στην πόλη μας επανέρχομαι στην πρότασή μου.
Εκτιμώ ότι η ευαισθησία όλων μας για το αναπτυσσόμενο άτομο με αναπηρίες και άλλες ιδιαιτερότητες και οι συνεχείς προσπάθειές μας για ανάπτυξη των δομών ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης είχαν σαν αποτέλεσμα να φτάσουμε σε ένα υψηλό σε σχέση με άλλους νομούς επίπεδο την ειδική αγωγή και εκπαίδευση στο νομό μας. Οι υπάρχουσες δομές ειδικής αγωγής λοιπόν, μαζί με το πρότυπο Δημοτικό Σχολείο που θα λειτουργήσει στο νομό μας, θα βοηθήσουν στην λειτουργία Πανεπιστημιακού Τμήματος και θα αποτελέσουν σημαντικές προϋποθέσεις για πρακτική εξάσκηση των φοιτητών π.χ. και στην σύνθεση της εμπειρίας με την γνώση.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα προαναφερόμενα θεωρώ ότι οι τοπικοί πολιτικοί εκπρόσωποι μαζί με τους εκπροσώπους όλων των άλλων εμπλεκόμενων φορέων και μη κυβερνητικών οργανώσεων, θα πρέπει στοχεύοντας στην έξοδό μας από το αναπτυξιακό τέλμα, να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη του νομού μέσω της εκπαίδευσης και ειδικά να διεκδικήσουμε την ίδρυση Πανεπιστημιακού Τμήματος Ειδικής Αγωγής ή Πανεπιστημιακού Τμήμα Μετεκπαίδευσης Εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής Β/Βάθμιας εκπαίδευσης στην πόλη μας. Έτσι θα αναζωογονηθεί ο νομός μας και θα αναβαθμιστεί πολιτισμικά, θα ανακάμψει λίγο περισσότερο οικονομικά και θα αποφευχθεί η αστυφιλία λόγω εξεύρεσης εργασίας για αρκετούς νέους του νομού μας.
Ψυχολόγος/ Προϊσταμένη ΚΔΑΥ Σερρών